Полезни съвети при избор на климатик

Полезни съвети при избор на климатик

Избора на климатик не е никак лесна задача. Хубаво да направите проучване и да съберете колкото е възможно повече информация за климатиците, които в момента се предлагат на българския пазар. Това проучването не бива да е от гледна точка само на цената, която бихте заплатили за да се сдобиете с даден климатик, а е необходимо да проверите и надеждността на фирмата, която ще ви го продаде, достави и монтира, тъй като тя задължително ще ви поддържа гаранционно вашият климатик. Това е много важен фактор за сигурна експлоатация на машината.

Представете си какво ще стане, ако климатикът престане да работи в най-студеното време и този, които би трябвало да дойде на място и да извърши диагностика на проблема няма достатъчно ресурс да го направи в разумни срокове. Естествено, тук можете да използвате опита на ваши приятели или роднини, които вече притежават климатик и го използват редовно, но имайте предивид, че най-ценното мнение ще бъде на този, чийто климатик е бил дефектирал и неговите проблеми са били решени на време и качествено. От друга страна не бива да се притеснявате от факта, че машината би дефектирала – все пак това е машина и като всяка друга машина може да се наложи да бъде ремонтирана някой ден. По важното е, ако се появи някакъв проблем да има кой лесно и бъзо да го отстрани.

Това, което трябва да се знае също е, че даден климатик може да ви бъде продаден от една фирма, друга да го достави, а трета да го монтира като отговорността за непрекъснатото правилно функциониране (Гаранционното обслужване) поема фирмата, която е монтирала климатика. Гаранционно обслужване в случая означава, че ако вашият климатик дефектира фирмата, която е извършила монтажа следва да изпрати квалифициран служител, които да установи какъв е дефекта и да предприеме съответните действия за отстраняването му. В някои случаи процедурата може да включва демотиране на някое от телата на климатика и транспортиране до централата на фирмата, където да бъде отстранен дефекта, но в крайна сметка този, който трябва да ви посети във вашия дом или офис е този, който е извършил монтажа на климатика.

Важни параметри при избора на климатик:

Един от най-важните параметри, който би трябвало да знаете при избора на климатик преди още да се спрете на точно определен модел е до каква външна температура очаквате той да работи ефективно. Важното в случая е, че мощността, която се отдава в помещението от климатика силно зависи от температурата навън. Тази мощност трабва да бъде изчислена за най-лошия случай, т.е. при най-ниска околна температура.

Друга важна характеристика при избор на климатик еефективността на климатика. Ефективността е много важен параметър, защото по-ниско ефективните модели водят до по-висока сметка за електроенергия. Според степента си на ефективност климатиците биват:

  • Конвенционални – тези климатици не си променят мощността, която отдават;
  • Инверторни – тези климатици променят своята мощност плавно, което им дава възможност да работят в оптимален режим.
  • DC инверторни – това е разновидност на инверторния климатик чийто компресор е много високо ефективен, което се отразява като повишаване на ефективността на цялата машина и намаляване на консумираната електроенергия.

Още съвети при избор на климатик:

Не наемайте фирма за монтаж на климатици, която изчислява топлинните мощностти единствено на базата на квадратурата или кубатурата във вашия дом или офис. Този който се ангажира с доставката, монтажа и сервиза, преди всичко трябва да изчисли точно каква мощност е необходима за вашите нужди, базирайки се на известен брой критерии. Би трябвало да имате предвид, че много от тези критерии са поставени от регулаторни мерки и закони, а други от самия производител на климатика, трети – от прости физични закони. Именно поради тези причини този, който дойде на мястото за монтиране на климатик би трябвало да събере цялата му необходима информация като измери размерите на всички стаи, които ще бъдат климатизирани. Квалифицирания инженер ще измери пода, тавана и стените, като отделно ще отчете квадратурата на южните и северните прозорци. Освен това ще провери наличието и вида на изолацията на сградата, ако съществува такава.

Не бъдете склонни да платите най-ниската цена. Това е най-добрия начин да се сдобиете с климатик, който изобщо не е подходящ за вашите нужди и следователно е можело и без него. По-скоро се постарайте да бъдете практични и да получите максимално качество и комфорт, които целите за съответната цена.

Постарайте се да потърсите относително високоефективен климатик, защото парите, които изразходите при покупката се очаква да се върнат след това във формата на спестявания от електроенергия.

Друга важна особенност на климатика е, че той има възможност да отнема влагата през лятото от стаята. Различните марки и модели имат различни възможности, в това отношение и вашия монтажник би трябвало да се съобрази с условията в помещенията. Усещането за топло и студено силно зависи от влажността в стаята и именно затова е много важно дали през лятото вашия климатик успява да отнеме необходимото количество влага. Но тази особенност силно зависи от самия модел климатик.