Спестяване на енергия чрез използване на компактни флуоресцентни крушки

Спестяване на енергия чрез използване на компактни флуоресцентни крушки

Всеки се пита как да намали сметката си за ток и същевременно да помогнете на природата, пестейки енергия? Един от най-лесните начини е с използването на компактни флуоресцентни крушки. Заменяте 60-ватовата си изгоряла крушка с 13-ватова Компактна Флуоресцентна Лампа (КФЛ). Електрическите данни се измерват в лумени. Стандартна 60-ватова крушка произвежда средно по 800 лумена като толкова произвежда и 13-ватова КФЛ. Така вместо да плащате за 60 вата, Вие плащате само за 13 вата и получавате същото количество светлина като пестите до 78%.

Високо-качествените комапктни флуоресцентни лампи струват доста повече от обикновените, но за сметка на това икономисаната енергия се покачва доста бързо и компенсира първоначално по-високата цена. Също така тези крушки издържат доста по-дълго време. Стандартната крушка издържа обикновено около 1000 часа, докато високо-качествената КФЛ издържа между 7000-10000 часа.

Компактите флуоресцентна лампи може да се използват почти навсякъде освен при вериги със слаби прекъсвачи. Ако ги използвате като външни лампи на врата, ще забележите, че първоначално при студено време те са много тъмни и че при затопляне постепенно изсветляват. Много хора се притесняват за примигванията, които всички сме наблюдавали при стандартното флуоресцентното осветление. Това не е проблем при компактите флуоресцентна лампи. Друг разпространен предразсъдък е този за цвета на светлината. Стандартните външни части на електрическите инсталации имали лоша репутация, че произвеждат фрапираща синьо-бяла светлина, която изкривявала характера на цветовете. Промяната на покривния слой на ел.лампи, така че те да произвеждат по-жълто-бяла светлина,естествен цвят, се явява решение на проблема. Новите КФЛ-и могат да се използват дори и в банята, над огледалото.

Сменянето на всички крушки наведнъж е много скъпо. Затова първоначално заменете няколко крушки в помещенията, които използвате най-често, за да може тази замяна да ви помогне незабавно да спестите от месечната си сметка.

Флуоресцентното осветление може да има и негaтивно влияние и да доведе до влошаване на някои от Вашите здравословни проблеми. Например може да причини припадъци, мигрени, редовно главоболие, замайване, водещо до сърдечни заболявания, да засили чувството на умора и също така може да бъде причина за невъзможността на качествена концентрация като например при ученето.

Спестяване на енергия чрез използване на компактни флуоресцентни крушки 01Друго, което притеснява експертите, а и обикновените потребители, е съдържанието на живак в новите крушки. От опаковката човек не може да разбере колко точно е то. ЕС позволява до 5 мг на крушка. Обикновено се слага около 2,5 мг (за сравнение – в забранените вече термометри има 1 г живак). Той не “излиза” от тръбичката, опасен е само ако лампата се счупи. В такъв случай отворете прозореца и използвайте вълнен парцал, през който да дишат. Ако можете съберете живака (той е течен при стайна температура), избършете пода с влажен парцал, поставете живака и парцала в найлонов плик, затворете плътно плика и излезте от стаята.