Предсрочно пуснаха пътен възел „Младост” и част от трасето Южна дъга 01

Предсрочно пуснаха пътен възел „Младост” и част от трасето Южна дъга

На 14-ти септември в експлоатация бе пусната пътната връзка на пътен възел „Младост” и част от реконструираното и разширено трасе на Софийски околовръстен път – Южна дъга.

Пътният участък поема автомобилния трафик на София и трафика от автомагистралите “Тракия” и “Хемус” в посока Югозападна България и съседните държави.
Естакадата на пътен възел „Младост“ и реконструкцията на Южната дъга от околовръстния път са част от ЛОТ 31 по оперативна програма „Регионално развитие“ – „Рехабилитация и реконструкция на Софийския околовръстен път – Южна дъга „.
Проектът обхваща участък с дължина 3.5 км. Изпълнител е консорциум „Главболгарстрой – Южна дъга“. Крайният срок за завършване на проекта е август 2012. Проектът в този си вид е по-евтин с 79 милиона лева от отчуждителни процедури.
Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ е 33 956 373.15 лв. със ДДС.
Предстои да бъде изграден надлез на бул.”Кл. Охридски” и ново трасе на булеварда с дължина 850 м. Когато проектът по ЛОТ 31 приключи ще има и естакада над „Бистришко шосе” с дължина 365 м, с 14 отвора, южно и северно директно трасе с обща ширина на двете пътни платна 30 м. Ще бъдат изградени също южен и северен локал с 2 ленти за движение и тротоари.
Целият пътен участък поема локалния трафик на София и транзитния трафик от автомагистралите „Тракия” и „Хемус” в посока Югозападна България и съседните държави.