Прокопаха най-дългия железопътен тунел в света

Прокопаха най-дългия железопътен тунел в света

Тунелът “Готар” в швейцарските Алпи е новия най-дълъг железопътен тунел в света със своите 57км дължина. Близо 14 години работа бяха необходими за неговото прокопаване. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация към края на 2016 година.

На официална церемония бяха пробити последните пластове скала, свързващи двете вече прокопани части на тунела. Трасето бе осветено, като беше почетена и паметта на осемте загинали по време на изкопните дейности работника.

Все още обаче има много работа по завършването на съоръжението преди пускането му в експлоатация. Трябва да се положат 300км релси, 3.2 хил. километра електрически кабели и да се монтират 6.5 хиляди лампи. Изчисленията са пътническите влакове да се движат със скорост от 250км/час, а товарните – със 160км.

Очаква се тунелът да направи революция в железопътния транспорт, осигурявайки високоскоростна връзка между северната и южната част на Европа и да намали значително времето на пътуване между Милано и Цюрих. Смята се, че много търговски компании ще предпочетат да превозват товарите си през тунела и така ще се разтоварят автомобилните пътища от Апенинския полуостров към Централна Европа.

Проектът е на обща стойност от 10.3 млрд. евро. Очаква се под Алпите да минават до 300 влака дневно със скорост до 250км/ч. По изграждането на тунела до момента са работили повече от 2500 души. Извадени са над 24 млн. тона скални материали, достатъчни за построяването на приблизително пет Хеопсови пирамиди.
Тунелът “Готар” е с по-голяма дължина от тази на “Сейкан”, свързващ японските острови Хоншу и Хокайдо – 53.8км и от тунела под Ламанша между Великобритания и Франция, който е по-къс от 50км.