В Южна Корея се строи най-интелигентният град в света 01

В Южна Корея се строи най-интелигентният град в света

Нов зелен, устойчив, специално проектиран град за международен бизнес – това е проектът Сонгдо в южната част на Южна Корея, близо до международното летище Инчън. Той включва жилищни и търговски обекти, места за развлечения, публични и частни училища и здравни заведения по последна дума на технологиите.

Инвестицията е над 10 млрд. долара с повече от 100 сгради върху 6000 декара и е в процес на реализация.

Сонгдо е международен град, който трябва да предложи всички възможни удобства и привлича мултинационални и местни корпорации. Тук са всички предимства на планирана среда с 2400 декара обществени пространства и паркове, развита технологична инфраструктура, прекрасна архитектура, хотели, международни училища, музеи, луксозен търговски мол, създадени от някои от най-добрите световни практики в градското планиране и устойчивото строителство за отлично качество на живот.

Kohn Petersen Fox (KPF) е избран за автор на мастерплана през август 2001 г., одобрен от градската управа на Инчън на 5 ноември 2002 г.

При планирането са взети най-добрите световни примери – широките булеварди на Париж, парк върху 400 декара – като Сентрал парк в Ню Йорк, система от малки паркове по подобие на Савана, модерна система от канали – като във Венеция, конгресен център, който прилича на операта в Сидни. Културната тъкан на Сонгдо ще бъде богата с впечатляваща опера, концертна зала, музей и аквариум. Игрището за голф на Джак Никлаус е едно от общо 25 света с планирани състезания.

Всичко това създава един динамичен свят за бизнес професионалистите и техните семейства.

Проектът, наричан още Global Business HubNortheast Asia, има за цел да привлича инвеститори и бизнес благодарение на географската близост до три от големите световни икономики – Япония, Китай и Корея, близостта с Хонконг и Сингапур, където експлозията на икономическия растеж през последното десетилетие доведе до необходимостта от нов бизнес център.

Songdo International Business District (IBD) официално стартира на 7 август 2009 г. като свободна икономическа зона и като отправна точка на първия устойчив град в света. Със своята стратегическа локация само на 15 минути от международното летище Инчън и на 3 часа и половина път със самолет до една трета от населението в света и регионални пазари като Китай и Русия Сонгдо ще се позиционира като търговски център на Североизточна Азия.

Ефективната транспортна свързаност включва директни полети до другите азиатски финансови центрове, експресна автобусна система до летището, околните по-малки градове и съществуващото метро на Инчън и бързата железница на Сеул, на 40 км, с връзки с националната жп мрежа.

Другите инфраструктурни инвестиции включват 9 км мост, който скъсява разстоянието до международното летище на 15 минути.

Най-зеленият
The City of New Songdo, или Songdo New City – така е известен в Корея проектът, който има за цел да изгради интелигентния град на бъдещето. Според градската управа това ще бъде „компактен, умен и зелен град“. Градът се строи върху отвоювана от морето земя в западния пристанищен град Инчън, досега повече познат с международното си летище – едно от най-добрите в света.

Songdo IBD ще бъде сертифициран по пилотната програма на LEED-ND (Neighborhood Development), която оценява комплексни показатели като свързаността на района, достъпа до транспорт и до другите населени места, енергийната ефективност в целия комплекс, ефективната инфраструктура и осигуряването на открити пространства и среда за всички обитатели, като залага на новите урбанистични принципи и цели насърчаване на инкорпориране на позитивното планиране в местните и общински райони с фокус върху интелигентния растеж, развитието на транзита и зеления растеж.

Проектът насърчава устойчивите практики с въвеждане на последните стандарти за намаляване на енергийната консумация, увеличаване на енергийната ефективност, използване на рециклирани и природни материали и генериране на чиста енергия.

За реализацията на целите си градчето ще има съоръжения за бизнес, здравеопазване, образование, свободно време, търговия и хай-тек – всичко в радиус от 5 км. В центъра обитателите ще използват велосипеди или градски транспорт вместо автомобили.

За разлика от традиционния модел, в който бизнесът е в центъра, а жилищата – в предградията, тук всичко ще бъде в центъра. Централният градски Сентръл парк ще бъде първият в света с канали с морска вода.

Системните решения ще бъдат осигурени от Cisco с огромно разнообразие от жични и безжични решения и компютърни решения. Интелигентен град означава град с навсякъде присъстваща инфраструктура, която управлява и контролира автоматично градските функции по всяко време.

Озеленяване
– 40% открити обществени пространства – 2400 декара
– 400 декара Сентръл парк
– Всички улички свързват едно с друго открито пространство, пешеходни и велоалеи и места за обществени събирания
– За озеленяване са използвани местни или адаптирани видове с малка консумация на вода

Транспорт
– Метрото на Инчън ще преминава през центъра на градчето плюс крайградските автобусни линии
– 25 км мрежа от велоалеи
– 5% от паркоместата са отделени за превозни средства с ниски емисии, както и за такива с колективно ползване
– Паркирането е предимно под земята или под навеси за преодоляване на температурни острови и за увеличаване на пешеходните зони по повърхността
– Инфраструктурата за зареждане на електромобилите ще бъде интегрирана в паркингите

Управление на водите
– Каналът в Сентръл парк използва морска, а не сладка вода
– Използването на питейна вода за напояване трябва да бъде намалено до 90% спрямо международните стандарти чрез подходящ ландшафт проект, водоспестяваща напоителна инсталация, използване на дъждовната вода и повторна употреба на част от събираните градски води
– Консумацията на питейна вода във водопроводните инсталации трябва да бъде намалена до 40% спрямо международните стандарти
– Максимално оползотворяване на дъждовната вода
– Озеленените покриви трябва да намалят максимално оттичането на дъждовната вода, да модерират ефекта на температурните острови и да насърчат биоразнообразието и запазването на естествения хабитат

Енергийна ефективност
– Всички проекти в комплекса ще бъдат над стандартите за проектиране ASHRAE
– Централно съоръжение за когенерация на природен газ ще обслужва целия град и ще осигурява чиста енергия и топла вода
– Енергийно ефективни LED светофари, помпи и мотори
– Централизирана пневматична система за събиране на битовите отпадъци и ще елиминира необходимостта от специализирани автомобили

Рециклиране
– 75% от строителните отпадъци ще бъдат рециклирани
– Рециклираните и местните материали ще бъдат използвани максимално
– Някои проекти ще бъдат изпълнени с 20% или повече намаление на цимент за сметка на използване на пепелина
– Ще се използват материали с ниско съдържание на летливи органични материали

Експлоатация
– Устойчивата логистика и снабдяване ще бъдат интегрирани в експлоатационната структура на града чрез цифровия интерфейс на управлението на съоръженията
– Фасилити мениджмънтът и поддръжката ще налагат използването на природосъобразни и рециклируеми продукти
– Пушенето ще бъде забранено на обществени места и офис сгради

Летище наблизо
Международното летище Инчън – основна база на Korean Air, в момента е осмото най-голямо летище в Азия, петото в света по обем на товарите и постоянно класирано като едно от най-добрите по обслужване