8 съвета за бързо и качествено освежаване на стаите 03

Осем съвета за качествено освежаване на стаите

Боядисването на дома за някои е досаден и неизбежен ангажимент, за други – възможност да докажат, че могат и това. Но както всяка работа и тук има правила, от които не може да се избяга, ако се търси добър резултат. Ето осем съвета за бързо и качествено освежаване на стаите.
Правило първо : добрата подготовка
Както се казва – инструментите правят майстора. Затова грижливо ги подберете и не избирайте най-евтиното. Използвайте: метална четка за премахване на стари повредени слоеве боя; гъвкава шпакла за запълване на грапавините; твърда шпакла за отстраняване на подкожурена стара боя и твърди материали. Със ситна шкурка „на сухо“ шлайфайте там, където новата боя няма да се нанесе заради грапавини. За по-фино почистване и заглаждане е „водната“ шкурка. Със специални тампони и гъбички с шкурка ще стигнете лесно до най-недостъпните места. Четките също се подбират внимателно: широки плоски четки използвайте за боядисване на големи участъци. С кръглите се постига добър гланц. С малки кръгли четки се оформят ъглите и ръбовете. Най-добри са четките със свинска четина. Новите потопете за 24 часа в ленено масло, разредено със спирт, за да не падат космите. Колкото по-дълги и гъсти са космите, толкова по-рядко ще топите в боята. Ако използвате акрилни бои, които са на водна основа, по-добре е да вземете четка с дълги синтетични косми. Малките плоски четки са подходящи за лакиране на дърво, а тези с прегъната горна част – за трудно достъпни места. Без мечета ще се справите трудно: с тези от найлон, наричани също „мохер“, се придава матов или сатенен ефект на гладки повърхности. Кожено мече с къси косми се препоръчва за акрилни бои или латекс върху относително равни повърхности. Ако с четка сте боядисвали малки повърхности, можете да завършите с малко дунапренено мече. Специалните ванички за дозиране на боята са нужни както за боядисване с четка, така и при използването на латекс – пестят боя и предпазват от неприятното потичане на боята. Продават се в различни размери.
Правило второ : изберете цвят за в сяка стая
С готовите оцветители бързо ще постигнете желания нюанс. Знайте, че цвят, поставен до бяло, губи част от силата си; ако поставите светъл до тъмен тон, увеличавате контраста -светлият цвят ще светне повече, докато тъмният ще стане още по-плътен. Според вкуса си можете да избирате тон върху тон, контрастни стени и дървени части, съчетания на близки цветове.
Правило трето : “ ухажвайте “ боята и не забравяйте да прочетете упътването
Повечето от продуктите се продават готови за използване. Не избързвайте да разреждате, ако това не се изисква специално, и прибавяйте само препоръчаните разредители. Не потапяйте цялата четка в боята и изцеждайте в края на съда. Това се отнася и за мечето, което можете да отцедите в специалната ваничка. Ако използвате мече, нанесете боята първо вертикално, без да натискате, а след това хоризонтално. Завършете вертикално, от долу на горе. Ако боядисвате с четка, започнете с горната лента по цялата дължина и така минавайте ред по ред. Върху вертикалните ленти веднага минете хоризонтално. За да завършите, уеднаквете новите слоеве, като минете от долу на горе, без да натискате. Не започвайте повърхност, когато не сте сигурни, че ще довършите наведнъж. Никога не коригирайте по време на съхненето.
Правило четвърто : с всеки тип боя се работи различно
Дисперсионните бои се използват много лесно. Важно е боята да се разнася с четката в дълбочина – т.е. първо нагоре-надолу, след това обратно. Това е възможно, защото с тези бои се работи по-дълго време. По-голямата част от тях могат да се припокрият след 24 часа. Не работете при влажно време – боята ще загуби блясъка си. Не боядисвайте навън при вятър – прахта ще се наслои върху боята. Голямото предимство на акрилните бои е, че не миришат, не пожълтяват и съхнат бързо. При нормални условия може да боядисате повторно след 6-8 ч. Използвайте както мече, така и четка с дълъг косъм, а температурата в стаята не трябва да е по-ниска от 8 градуса. Съвременните латекси се предлагат в перфектна за използване консистенция. Лесно се прилагат онези от тях, които постигат определен ефект – релефен или цветови. Но добре е да се консултирате с продавачите с кои ефектни бои можете да се справите сами и за кои ви е необходима опитна ръка.
Правило пето : съобразете се със състоянието на стените и тавана
Най-трудно ще се справите в нова сграда, която съхне за около 6 месеца. Времето може да се намали, като затоплите и проветрявате помещението. Ако е наложително бързо боядисване, трябва да третирате предварително със специални материали -устойчиви на влага и амоняк, които са „дишащи“ (латекс или акрилни бои за стени). Повърхността на таваните пък трябва да е много гладка и съвършено суха. При отдавна боядисани тавани започнете с почистването им от прах. Перфекционистите използват амонячна вода – 5-10% разтвор. След изсъхването запълнете малките пукнатини и неравности със специален пластичен материал, пред който гипсът вече отстъпва.
Стените, разбира се, също трябва да са почистени. Ако използвате латекс за първи път, грундирайте с по-разреден латекс и след това нанесете основното покритие – обикновено са необходими две ръце. Имате богати възможности да избирате и оцветители – най-перфектните са онези, които се смесват с боята машинно според цвят, избран от каталог. Можете и сами да си забъркате цвят с помощта на специална бъркалка и бормашина или с обикновен ръчен миксер. Не забравяйте обаче, че след изсъхване цветът на латекса се променя. Затова не бързайте да боядисвате цялата стая с оцветения от вас самите латекс, а пробвайте на малка площ и изчакайте да изсъхне. Така, ако при първия опит не сте постигнали желания цвят, можете да добавите още оцветител или да намалите наситеността на цвета чрез добавяне на известно количество латекс. Старите тапети могат непосредствено да се покриват с боя на водна основа. Но някои видове винилови тапети трябва да се подложат на предварителен тест. Тапетите със стъклена нишка се покриват с два слоя латекс. Тухли и бетон, ако са добре почистени от прах, може да се боядисват направо.
Правило шесто : дървото в интериора има своите изисквания
Преди всичко то трябва да е идеално сухо. Дърво, третирано с восък или с други маслени препарати, много трудно се боядисва. Има многобройни специални препарати за основно почистване на дървото. Почистете от прах. Ако искате да боядисате дърво, което е покрито с восък, трябва изцяло да премахнете покритието с препарат. При нетренирано дърво използвайте за основен слой препарати от рода на т.нар. безири. След това нанесете лак с матов или сатениращ ефект – безцветен или лак в няколко цвята. Обикновено се препоръчва да се нанесат три слоя лак
Правило седмо : работете чисто
Ключовите фактори за добър резултат са: чиста, суха и хомогенна основа; използването на качествена боя; внимателна обработка. Ако се придържате към екологични схващания, предпочитайте боя на водна основа. Частиците, разпръснати във въздуха, наистина са съставени само от вода.
Правило осмо : грижете се за материалите
След като приключите боядисването, почистете инструментите – не забравяйте, че качествените ви помощници са скъпи. Четките от дисперсионни бои се почистват с разтворител и след това с вода. С вода веднага след употреба се измиват четките за бои на водна основа. След като изсъхнат, можете да ги опаковате в алуминиево или найлоново фолио. Ако ви остане боя, премахнете с четка боята от гърлото. Затворете добре капака и обърнете кутията. Така боята запълва луфта между капака и кутията и не засъхва.