Полезни съвети за пестене на водата

Полезни съвети за пестене на водата

Представям няколко съвета за пестене на вода. Те са особено полезни за сгради ново строителство, защото няма да изискват ремонт, а направо ще бъде монтирано нужното ви оборудване.

В ДОМА:
Ползвайте смесителни батерии с керамичен уплътнител – те имат по-дълъг живот и предлагат по-силно уплътняване. Монтирането на циркулационни помпи в абонатната станция води до изтичане на топла вода директно с отварянето на крана и на високите етажи и по този нечин не се пилее вода.
Вграждането на смесител с термостат ще Ви помогне бързо да достигнете желаната температура и при това да спестите вода и енергия (до 18 л. за душ).

Спестете повече от половината от водата, която черпите от чешмата, като монтирате спрей-кранове – те съдържат малки дупчици, които разпръскват водата под формата на спрей като мъгла, но въпреки това позволяват нормално измиване на ръцете. Инсталацията им се препоръчва за нови сгради или изцяло реставрирани стари, тъй като изисква напълно заменяне на обикновените тръби.

В КУХНЯТА:

Почистете съдовете преди да ги измиете.

Избягвайте да накисвате съдовете под течаща вода.

Съберете и накиснете всички съдове в мивката и ги измийте наведнъж. При миене на съдовете на течаща вода се губи около 50% от водата.

При миене на плодове и зеленчуци поставяйте запушалка на мивката, вместо водата да изтича

непрекъснато.
За да охладите питиета и плодове не е необходимо да използвате течаща вода, а просто ги

поставете в хладилника.

ПРИ РАБОТА С ПЕРАЛНИ И СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ:

Използвайте пълния капацитет на пералнята и съдомиялната машина като ги натоварвате с максимално допустимото количество.

Изберете най-кратката по времетраене програма, която е необходима за почистване на дрехите и съдовете.
При покупка на пералня и съдомиялна машина обърнете внимание на указанията за разход на енергия и вода. За една програма пералнята консумира средно 65л., а съдомиялната машина около 25л.
Преди да поставите съдовете в съдомиялната машина ги почистете от храната, но без да ги изплаквате – съдомиялната ще се погрижи за това. Използвайте течни препарати за пране, тъй като са много по-безопасни за околната среда поради намаленото съдържание на соли в тях.
Използвайте предимно прахове за цветно и фино пране при температура на прането 30, 40 и 60 C. Те обикновено не съдържат избелващи вещества, които се активизират при температура над 70 C.

В БАНЯТА И ТОАЛЕТНАТА:

Повече от три четвърти от водата, която се използва в домакинството, се пада на банята. Тук може да се направи най-значително намаление на разходите за вода. Използвайте предимно душа вместо ваната – за душ се употребява половината от водата, необходима за вана.

Душовете, които разпръскват струята равномерно, дават възможност да се изкъпете при по-малък разход на вода.

Монтирането на водоспестяващи казанчета за тоалетна намалява разхода на вода. Поставете в тоалетното казанче пълна с вода полиетиленова торбичка или пластмасова бутилка – така то ще работи с по-малък разход на вода.

Не оставяйте водата да тече, докато се бръснете – ще спестите около 10 л.

Не оставяйте водата да тече, докато си миете зъбите – ще спестите около 5 л.

ИЗВЪН ДОМА:

Използвайте кофа със сапунена вода, за да измиете колата, а маркуча пуснете само при изплакване. Използването на питейна вода за тази цел е разточително. Вместо това използвайте събраната във варел под водосточната тръба дъждовна вода или естествените водоизточници извън града.
Използвайте метла вместо маркуч за почистване на листа и прах.

Мийте терасите в дъждовно време.

В ГРАДИНАТА:

Не се препоръчва използването на питейна вода за напояване – кладенец или събрана дъждовна вода могат да решат проблема.

Избягвайте да напоявате, когато е ветровито или на обяд, защото тогава изпарението е най-силно. Поливайте рано сутрин или късно вечер.

Бавното и по-рядко напояване подпомага по-дълбокото израстване на корените и заздравява растенията, влагата прониква по-дълбоко в почвата.

При използване на пръскачка я разположете така, че водата да попада само върху градинска площ. Не оставяйте уреда да работи целодневно или когато отсъствате.