Небостъргачът Strata Tower – най-грозната сграда в света

Небостъргачът Strata Tower – най-грозната сграда в света

Небостъргачът Strata Tower, намиращ се в Южен Лондон, стана носител на купата Carbuncle Cup, която се присъжда на най-неудачно строително съоръжение във Великобритания.

Strata Tower спечели “престижната награда” сред конкуренцията на 31 други сгради, заради своята „набиваща се гротестност” и приликата й с електрическа самобръсначка.

Главният изпълнителен директор на компанията Brookfield Europe, която е инвеститор на проекта каза, че такива сгради могат или да се обичат или ненавиждат.

Архитектурното проектиране на сградата, е дело на BFLS. Небостъргачът Strata Tower е най-високата жилищна сграда в града с височина от 148 метра, 42 етажа и е пуснат в експлоатация през юни 2010 г. Има фитнес център, магазини и паркинг. Изграждането му е струвало 113 млн. паунда.

Една от особеностите на Strata Tower, е наличието на три вятърни турбини, всяка от които се състои от пет диска, вместо обичайните три. По-големият брой дискове, значително намалява вибрациите и шума в сградата, а така също изключва проникването на въглеродни емисии в атмосферата.