Най-високата шатра в света – Khan Shatyr в Казахстан

Най-високата шатра в света – Khan Shatyr в Казахстан

В столицата на Казахстан – Астана бе открита най-високата шатра в света. Развлекателният център “Ханската шатра” (Khan Shatyr) е проектиран от британските архитекти “Фостър енд Партнърс” и е висок 150 метра.

Центърът има голям вътрешен парк за отдих, защитен от суровия климат на централноазиатската страна. Разположена върху 20-метрова бетонна основа, “Ханската шатра” е най-високата структура в Астана и най-високата палатка в света. В нея посетителите ще открият търговски център с магазини, ресторанти, кина, изкуствен плаж, водна пързалка, тропически градини, дори монорелсова железница.

Температурите в Астана са много променливи – от 30 градуса по Целзий през лятото до минус 30 през зимата. Построеният за четири години от турската фирма “Сембол” прозрачен купол, висок 150 м, поддържан от въжета, е конструиран да издържи на суровия климат и да поддържа приятна вътрешна температура.

Той е последният елемент от амбициозната строителна програма, която преобрази Астана, откакто стана столица на Казахстан преди 13 години.