Полезни съвети за пестене на електроенергия 02

Полезни съвети за пестене на електроенергия

Пестенето на енергия е изключително важно не само за вашия бюджет, но и за околната среда. За поддръжката на нашите жилища използваме все повече уреди, което води до значително повишаване на използваната енергия и сметката за ток. В същото време това води до повишаване на производството на вредни вещества и концентрацията на въглероден диоксид – причинители на т. нар. парников ефект, който е главният виновник за драстичната промяна на климата на цялата планета.
Ако искаме да намалим значително сметките си за ток, при покупка на нови уреди трябва да обърнем внимание на техния енергиен клас. Домакинските уреди (като перална машина, хладилници, фризери и т.н) са обозначени с общоприетия енергиен стикер на ЕС. С маркирана буква „А” на стикера са обозначени уредите с най-висок енергиен клас, това означава, че тези уреди използват минимално количество енергия дори при максимална мощност. Енергиен клас „G” е знак за високо потребление на енергия. Препоръчително е при възможност винаги да купуваме електроуреди с енергиен клас „А” (някои хладилници и фризери дори имат енергиен клас „А+” и „А++”). Купуването на електроуреди с висок енергиен клас ни спестява голямо количество електроенергия и гарантира бърза възвращаемост на вложените за домакински уреди пари.
Ето още няколко съвета, които ще намалят разхода на електроенергия.
•    Пералната машина е един от големите потребители на електрическа енергия в дома. Използвайте я с пълния й капацитет, защото ако е частично заредена за същата енергия ще изпере по-малко дрехи. Пускайте пералня най-вече вечер. Цената на електроенергията тогава е по-ниска.
•    Не оставяйте монитора или компютъра на “stand by” режим, когато не се използват, защото по този начин те изразходват почти същото количество енергия, каквото и като работите с тях. Мониторът консумира най-много енергия. Колкото е по-голям , толкова повече енергия консумира, затова ползвайте монитор, който отговаря на вашите нужди.
•    Хладилника трябва да бъде поставен на хладно място далеч от всякакъв източник на топлина. Желателно е да не бъде изложен на слънчева светлина.
•    Обърнете внимание на осветлението и дали е необходимо да бъде включено в някоя стая или не. Когато осветителните тела се използват за продължително време е препоръчително използването на енергоспестяващи лампи. Една енергоспестяваща лампа с мощност 20W доставя същото количество светлина, както лампа с нажежаема жичка с мощност 100W.
•    При готвене, изключете фурната или котлона 5 минути по-рано. Почти винаги те са достатъчни, за да се завърши яденето. Така за 5 минути икономия от всяко готвене може значително да намали сметките за ток.
•    Използвайте тенджера с диаметър съответстващ на този на котлона, за да няма загуба на топлина.
•    Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да отдават повече топлина в помещението.