Изграждането на пасивна къща оскъпява строителството с около 10% 01

Изграждането на пасивна къща оскъпява строителството с около 10%

Вижте какви са разходите на енергия преди и след саниране на една сграда

Изграждането на пасивна къща се оскъпява средно с около 10%, стана ясно по време на конференция за пасивните сгради. Стефан Антонов, член на Управителния съвет на Информационна група “Пасивни сгради България“, даде за пример Германия и Австрия, където оскъпяването е с между 8 и 10%.

Първата изградена пасивна къща у нас пък се намира в района на Благоевград. За да се изпълнят всички изисквания на този тип строителство, изграждането й се е оскъпило с 11% или 83 евро на кв. м.

При първоначалния проект на тази къща е било заложено да се постави котел с мощност 200 KW, а след препроектирането в пасивна мощността е сведена на 5 KW, обясни Георги Николов, председател на ИГ „Пасивни сгради България“.

След 2020 всички нови сгради трябва да бъдат с нетно нулево потребление на енергия според Директивата за енергийните характеристики на сградите, която беше приета от Европейския съюз. Към момента 40% от крайното потребление на енергия в ЕС се дължи на сградите, като те са отговорни и за 36% от емисиите въглероден диоксид.

Сред основните изисквания за пасивна сграда е нейното годишно потребление на енергия за отопление и вентилация на 1 кв. м. площ да не надвишава 15 kwh спрямо 150 kwh при конвенционалното строителство. За да се постигне това, се поставя изолация на стените, пода и тавана обикновено над 30 см. Освен това е необходима и висок клас дограма, цялостно добро уплътнение на самата сграда и др. За поддържането на комфортен климат в една пасивна сграда се използва вентилационна система. На практика пасивните сгради поддържат температурата в тях без да се необходими каквито и да било отоплителни или охладителни системи.

Стефан Антонов даде пример каква е загубата на топлинна енергия при една конвенционална сграда. Според неговите изчисления на 1 кв. м. ограждаща конструкция (фасадна стена) ние губим по 46.5 KWh за отоплителен сезон. Това означава близо 7 лв. на кв. м. При 100 кв. фасадна стена загубите ще достигнат 700 лв. на отоплителен сезон.

През всеки квадратен метър прозорец губим по още 27.90 лв. на отоплителен сезон, през покрива – 3.07 лв., а през пода загубите достигат 2.44 лв. на кв. м., изчисли още Стефан Антонов, като поясни, че данните се отнасят за сгради ново строителство.

Сметките показват, че загубите на отоплителен сезон при една пасивна къща ще са 11 лв. на кв. м. през прозорците, през покрива – 1.67 лв. на кв. м., през стените – 1.60 лв. на кв. м., а през пода към терена – 0.90 лв. Според Стефан Антонов изграждането на пасивни къщи е нова възможност за целия строителен бизнес, тъй като ще се открият нови работни места и ще се спести много енергия в бъдеще.